Националната телевизия ще излъчи тържествения концерт-спектакъл Пазителите“ по музика на Георги

...
Националната телевизия ще излъчи тържествения концерт-спектакъл Пазителите“ по музика на Георги
Коментари Харесай

БНТ ще излъчи концерт-спектакъла Пазителите на фондация Нашият дом е България в събота

Националната телевизия ще излъчи тържествения концерт-спектакъл „ Пазителите “ по музика на Георги Андреев - шеф на оркестъра при отбор " Филип Кутев ", проведен от фондация " Нашият дом е България ", на 12.11.22 година (събота) от 15:00 ч.

 

В патриотично-пасхалния театър вземат участие: Смесения хор на БНР, Прабългарска школа „ Багатур “, Хор „ Св. Йоан Кукузел “, Врачанската филхармония, Женски хор „ Ваня Монева “, Янко Лозанов, Пламен Бейков, Димитър Селенски, Любомир Петкашев, Йордан Биков, Веселин Калановски, Пламен Мирянов и други.

 

Концертът по концепция на арх. Пламен Мирянов, идеолог и главен деятел на фондация " Нашият дом в България ", е осъществен в границите на тазгодишното издание на фестивала „ Опера на върховете “, където организацията показа цели четири невероятни и спиращи дъха концерти, обединени под мотото  " Крепост на честност ".

 

Именно " Пазителите " е първият концерт, откриващ на тетралогията, а името е знаково и препраща към славната българска история и твърдостта на българския жанр и народ. 

 

Фестивалът “Опера на върховете ” е новаторска концепция на режисьора Пламен Карталов, чиито необикновени театрални решения и план са свързани с слагането на оперни представления измежду магическата хубост на Белоградчишките скали.

 

Фондация „ Нашият дом е България “ за първи път се включва в програмата на фестивала през 2022 година с тетралогията " Крепост на честност " - четири християнски и патриотични концерт-спектакли, част от която е и " Пазителите ", за да обрисува една магична конюнктура, в която минало, настояще и бъдеще ловко се преплитат, а нишката на българщината е подхранвана от бездънен национализъм и ревнив християнски дълг към жанр и народ, към България като блян и висша полезност.

 

Резултатът е магичен! Природа и просвета се сливат в едно цяло, с цел да обрисуват славни моменти от българската история в театър, невъобразим по своите качества и постановка у нас!

 

Най-мащабният досега театрален план на Фондация " Нашият Дом е България ", чийто идеолог и основател е арх. Пламен Мирянов, не може да се опише с думи, би трябвало да бъде съпреживян!

 

Първият от замислената с умения и размах тетралогия от концерт-спектакли, отдадени на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История Славянобългарска, началото на Църковната година и 137 години от Съединението на Република България, се реализира сполучливо на 27-ми август, на сцената на Фестивала Опера на Върховете, в крепостта „ Калето “, пред Белоградчишките скали!

 

Концертът показа възстановки на исторически подиуми, артистични етюди, песнопения, интерпретация на художествено слово, истински музикални произведения от маестро Георги Андреев, някои от които, написани особено за спектакъла.

 

Изявата е плод на над 3 месеца работа, над 250 участници, екип от стотици хора. Същите впечатляващи числа важат с не по-малка акуратност и за останалите три концерта от тетралогията “Крепост на честност ”, които Националната телевизия излъчи в три предишни съботни дни.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР